CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, August 16, 2011

SeheLai RuMPuT di TeNGah PaDaNG


Tarikh dan masa: Pada suatu hari
Lokasi: Di sebuah sekolah
Situasi: Ketika cikgu sedang mengajar
Subjek: Kasih Sayang

*******************************************
Pelajar: "Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang? Macam mana kasih sayang tu nak berkekalan?"

Cikgu: "Ok, kamu ikut apa yang saya suruh. Kamu pi padang..kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu. Pilih yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang. Dan petik rumput yang paling cantik, bawa balik ke kelas.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Apabila pelajar itu pulang,
tiada sehelai pun rumput ditangannya.

Cikgu: "Laaa...Kenapa takdak pun rumput yang dipilih?"

Pelajar: "Tadi masa saya berjalan, saya cari rumput yang paling cantik. Memang ada banyak tapi cikgu kata petik yang paling cantik. Jadi, saya pun terus berjalan ke depan..mencari tanpa menoleh. Tapi, di penghujungnya, saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada..tapi di belakang tadi agaknya. Tapi, cikgu cakap, tak boleh menoleh..Jadi, takdaklaaa.. T.T

Cikgu: "Ya, itulah jawapannya!!! Muahaha..Padan muka..last-last tak dapat apa.Tu la, sapa suruh ikut cakap cikgu kikikiki (^-^)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* Apabila telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, jangan mencari lagi yang lebih baik. Sebaiknya kita menghargai orang yang berada di depan. Usah menoleh lagi. Yang berlaku sudahpun berlaku. Semoga yang berlalu tak berulang lagi. Dan ingatlah orang yang paling kita sayang sebab jika diikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi *0 comments: