CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, April 3, 2009

Anakku Yang Pertama

Alkisah maka tersebutlah cerita di sebuah daerah.

Hmm..
begini ceritenye..

tadi,
lebih kurang pukul 4 pagi agaknye..
teman pun dah lupe pukul berape yang tepatnye...
teman tengah buat keje sambil menghadap komputer..

Sambil-sambil tu,
teman jenguk-jenguk le juge blog-blog teman ni haaa..
maklumlah..teman ni kan blogger..

Lepas tu,
dengan tetibenye ade orang add YM teman..
"Ibnulfaridh" namenye..
macam mane pulak die boleh add YM teman ye..
maklumlah, teman ni selalu je "invisible"..
tapi, ade juge yang tahu tentang kehadiran teman kat alam maye ni yee..

Teman terime je..
walaupun teman tak tahu sape die..
sebab, teman rase mungkin ade le tu sesape kawan teman yang pakai name Ibnulfaridh tu..
hanye orang yang kenal teman je yang tahu alamat emel teman ni haa..

Teman pun tanye le Ibnulfaridh tu..
die tu sape..
tapi tak jawab pulak die soalan teman ni.

Tak berape lame kemudian,
ade pulak orang YM teman..

Oh..kawan teman rupenye..
kartunis paling hebat di negara pasir sane..
si Nasrul namenye..

Rupe-rupenye,
si Ibnulfaridh ni kawan kepade si Nasrul ni..

Mereke berdue ni belajar di Mesir..

Menurut kate si Nasrul,
Ibnulfaridh tu nak buat dokumentari..
tapi..die tak tahu..
die minte teman ajokan..

Si Ibnulfaridh tu langsung takde asas tentang dunia penggambaran ni..
Die ni pula pemalu sikit orangnye.

Die bukannye pelajar media macam teman.

Tapi, die cube nak buat dokumentari.

Em,
Ibnulfaridh ni pun YM la teman..
orang perak rupenye..
dok "berteman-teman", "bermike-mike", "berkeme-keme" dengan teman ni ha..

Teman pula dok "berekau-ekau", "bereden-eden" dengan die.

Sesekali,
teman pun "berjelapang padi" juge dengan die.

1 ayat gune 3 loghat.

Kelakar juge teman bace.

Sebenonye,
teman ni bukan le orang yang bijaksane bab-bab bende macam ni.
teman ni bukannye pandai atau terre.
teman minte die masuk blog STUDIOUKM.
kat situ banyak bende die boleh dapat.
tapi, itulah masalahnye..
die tak ade asas tentang ape yang die nak buat.
jadi, bile die masuk blog STUDIOUKM pun,
die agak 'blur'..
walaupun hakikatnya,
maklumat dah ade depan mate.

Teman pun kesian juge nengoknye..

Sebenonye,
teman tak tahu mane nak mulenye..
teman pun tak tahu ape yang teman keno ajo die.

Tapi,
sebab die minte teman ajokan juge,
teman pun ajo le ape yang teman tahu selame teman belajo di UKM ni.

Teman berikan die keterangan awal tentang ape yang perlu ade untuk menghasilkan sesebuah dokumentari atau ape-ape penggambaran yang berbentuk SCP.

Skrip paling penting.

Tapi, Ibnulfaridh ni pun tak tahu skrip tu ape.
Die tak dapat bezekan skrip dengan voice over.
Syot-syot kamere semue pun die tak tahu teman rase.
Itu belum masuk editing yang memeningkan kepale.

Jadi, sebab teman ni pun susah beno nak ajo melalui alam maye ni,
teman berikan die contoh skrip yang pernah teman hasilkan.

Tak tahulah teman die faham ke tak ape yang teman tulis.

Kawan teman si Nasrul tu cakap,
Ibnulfaridh ni nak pergi beli laptop dan kamera sebelum mulekan penggambaran die.

Sebelum tu,
si Ibnulfaridh ni kabokan pade teman,
nanti bile die tulis skrip,
die minte teman "check" untuk die.
kalau salah,
die minte teman perbetulkan.

Sekarang ni,
si Ibnulfaridh ni nak belajo dari teman.
teman pule kene le ajokan.
tak baik kite kedekut ilmu...ye dak..
jadi, die ni ibarat anak didik teman yang pertame le ye.
sebelum ni, tak pernah sesape minte teman ajokan bab-bab penggambaran ni.
maklumlah, ilmu teman tak tinggi mane.
teman pun masih terkedek-kedek lagi belajo.

Semangat die yang berkobar-kobar untuk hasilkan penggambaran dokumentari tu tak sampai hati pule teman nak patahkan.

Em,
pesanan buat mike..
Mane yang teman mampu,
teman ajo le ye.

Tunggulah ape hasil anak didik teman yang pertama ni nanti.

Sama-sama kita saksikan.


3 comments:

kamarul said...

vavavavavavava..!!!hbt tuh,dh de ank didik yg petame!!!!mg brjaye!!!

Isma Ae said...

Kamu buat projek apa ni? Dokumentari? Saya suka dokumentari. Rasa hendak buat filem pendek sendiri.

CikLieYzaOnline said...

hahaha..anak didik ka?anak ikan ja...heeeeeee


em,isma,projek ni bukan saya yg buat tp saya ajarkan saja.bukan ajar tp lebih kepada mmberi tunjuk ajar je ..sikit2 mana yg saya tau sbb saya pun x pandai sgt..masih terkedek2..heeeee